Tijd voor koffie met: Bert Slingerland

23-10-2013

‘We moeten een brug tussen de formules slaan’

C1000
Bert Slingerland komt uit een ondernemersfamilie, zijn ouders hadden een bedrijf in de zuivel. Het is hem dan ook met de paplepel ingegoten. Nu woont hij samen met zijn vrouw en zes kinderen in Hendrik Ido Ambacht en zijn zij erg druk met de winkels. “Het is een dynamische branche, er gebeurt van alles!’ aldus Slingerland.
In 1988 ging Slingerland in een Albert Heijn werken, dat heeft hij dertien jaar volgehouden. Daarna is hij voor zichzelf begonnen met een C1000 in Voorschoten, maar vanwege Protestants Christelijke redenen heeft hij, samen met zijn vrouw Lianne, de winkel verkocht. De concurrentie besloot om op zondag open te gaan en dat was voor hen geen optie. Nu hebben zij twee winkels in Zeeland. De winkel in Krabbendijke was een C1000, maar is inmiddels Jumbo geworden en de winkel in Sint Annaland gaat eind oktober om naar Jumbo. “C1000 is/was een goede formule die ons altijd heeft aangesproken en zeer bij ons past. Wij vinden het dan ook nog steeds jammer dat deze verdwijnt. Het raakt mij als ondernemer dat een prachtige organisatie weg is. Jumbo is een verrassende formule, helemaal nieuw voor ons. Je kunt deze invullen zoals je zelf wilt. We zitten nu in een pittige periode.” Zijn winkel in Sint Annaland heeft een korte sluitingsperiode omdat hij naar een ander pand verhuist. “We zijn officieel gesloten van 25 oktober tot en met 30 oktober.” Slingerland heeft op dit moment dus een Jumbo en een C1000. Wat is het verschil? “C1000 is een high-low supermarkt (hoge kwaliteit, lage prijzen). Jumbo heeft weinig aanbiedingen want zij hanteren de everyday low price formule. Men heeft de perceptie dat dit laatste duurder is. Wij waren kind aan huis bij C1000, nu moeten we gewoon wennen. Er moet een brug komen tussen beide formules (C1000-Jumbo). Het is als een F16 vergelijken met een zweefvliegtuig. Het verschil is zo groot.”

Jumbo
Slingerland vertelt dat hij lang hierover heeft nagedacht, hoe kun je de klanten die bij C1000 had, meenemen naar de Jumbo winkel? “Jumbo heeft de openingscampagne aangescherpt. Jumbo heeft daarom bedacht dat mensen de laatste twee weken dat de C1000-winkel open is, kunnen beginnen met het sparen van een verhuisbox. Als de Jumbo uiteindelijk opengaat kunnen ze nog een aantal weken doorsparen en vervolgens hebben ze de doos bij elkaar gespaard en hebben ze een spaargevoel.” Daarnaast zegt Slingerland dat het ontbreken van een folder in zijn buurt veel betekent. “Twaalf weken lang willen wij flyeren en de vier beste hardlopers, die bij C1000 heel goed liepen, in het begin in de aanbieding gooien bij de Jumbo. Er moet gewoon een brug komen tussen de twee formules. En daar wordt door Jumbo gelukkig heel hard aangewerkt.” Niet alleen de formules verschillen, de klanten natuurlijk ook. “De C1000 klant is een traditioneel huiselijk gezin, de euroweken passen dan ook uitstekend bij hun. Nu merk ik bij de klanten van Jumbo Krabbendijke dat ze zeggen: ‘Je hebt een schitterende winkel, maar je bent voor veel mensen gewoon te duur.’ Ik hoor van veel collega’s dat ze dezelfde probleem hebben en tegen hetzelfde aanlopen. Het is daarnaast dan ook een maatschappelijk belang waar ik mij sterk voor wil maken. Er moet meer communicatie zijn met de klant (papiercontact).”

Fin Extenso
Buitendienst adviseur bij Fin Extenso, Ton Vreman, begeleidt Bert Slingerland en zijn familie. “Als er bij mij emoties los komen, schakelt Ton mee.”
Fin Extenso heeft Bert Slingerland toentertijd benadert, maar hij was zelf ook op zoek. “Ik wilde mijn zaken, zowel privé als zakelijk, geregeld hebben. Ton was vanwege Ecodet een vertrouwd gezicht, en dat vertrouwen is tot de dag van vandaag niet beschaamd. Ze (Fin Extenso red.) weten alles van je, ik denk dat Ton meer van mijn financiën en toekomst weet dan ik zelf. Zij hebben mij geholpen bij estate planning, bedrijfsperikelen, aankoop bedrijf, eenmanszaak B.V. constructie, contact met de bank en financiering. Ik werk in volle tevredenheid met Fin Extenso samen. Het zijn prettige mensen. Persoonlijke keuzes die ik nu maak deel ik met iemand, ik kan met iemand sparren. Dat is in deze periode zeker van belang, een partner in pittige tijden. Het is dan fijn om zo iemand te hebben.”