Tijd voor koffie met: Wim Schokker

07-11-2013

De kleinste winkel van Zwolle

Wim Schokker is vijf en twintig jaar geleden begonnen te werken in een Albert Heijn in Dedemsvaart. Hij is daar twee jaar verkoopmedewerker geweest. Daarna is hij gaan werken bij een Spar in Hasselt. Vervolgens heeft hij in de avonden de Ondernemers opleiding en de Management opleiding gedaan, om daarna de C1000 DOP opleiding te volgen. Hier is hij in 1999 aan afgestudeerd. Toen werd hem de vraag gesteld, wat voor winkel past er het beste bij jou? “We waren er al snel uit. Dat is een dorpse wijkwinkel met een vaste klantenkring. Westenholte is een dorp binnen Zwolle.” 2 Oktober 2000 kochten Wim en zijn vrouw Harriët de C1000 aan de Petuniaplein in Zwolle. Het is een kleine winkel van bijna 800 vierkante meter. Er wonen 5200 inwoners in de wijk.
Schokker heeft de bedrijfsleidster overgenomen van de vorige eigenaar. “Mijn bedrijfsleidster, Henriette Eikelboom, is zeer bekend en ervaren met dit pand en de supermarktbranche. Het is dan ook echt prettig om op iemand terug te kunnen vallen. Ze is door haar ervaring ook heerlijk zelfstandig.”

Betrokkenheid
Maar bedrijfsleidster Henriette is niet de enige die hier al een hele tijd werkt. Achter de informatie balie staat een oudere man en hij werkt al 43 jaar in dit pand en 13 jaar voor Wim Schokker. “Als er iemand overlijdt, weet hij ervan en stuurt hij namens onze winkel een rouwkaart. Hij kent iedereen en is overal van op de hoogte.” De groentemanager werkt er al vijftien jaar, en verschillende caissières ook. Schokker: “Ik kan niet alleen maar met 16,17 jarigen werken. Onze vaste klantenkring hecht veel waarde aan betrokkenheid van het bedrijf. Dit bereik je met een mix van jongere en oudere medewerkers en door als ondernemer en personeel je klantenkring te kennen.”

Jumbo
Wim Schokker moet over naar Jumbo, althans hij weet dat hij Jumbo moet worden, maar er is nog geen gesprek geweest wanneer dit dan zou moeten gebeuren. “Ik ben de kleinste winkel van Zwolle. Er waren zeven andere C1000’s, door de ombouw zouden er 8 jumbo’s in Zwolle zijn, waarvan ik dan nog steeds de kleinste ben. Die concurrentiestrijd ga ik niet winnen.” In Zwolle zijn er dit jaar al drie C1000 supermarkten omgebouwd naar Jumbo. “Sinds deze ombouw heb ik een 10 tot 15 0/0 toename in mijn omzet, puur door klanten die van omringende wijken nu bij mij komen winkelen.” Voorlopig is er voor Wim Schokker nog een hoop onduidelijkheid. “Ik wil graag uitbreiden, er is ruimte en heb ook al plannen voorgesteld bij de gemeente. Wellicht dat ik door de uitbreiding een volwaardige Jumbo kan neer zetten, maar het is allemaal even afwachten.”

Fin Extenso
Zeven jaar geleden is Wim Schokker klant bij ons geworden. “Ik was begonnen met vermogensopbouw. De schulden had ik afgelost en ik was zoekende hoe ik het bedrijf nu moest inrichten. Zodoende kwam Fin Extenso op mijn pad. Al sinds het begin begeleidt Ton Vreman mij, sinds kort Jolanda Hogendoorn. Er is veel advies geweest zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied. Ik wilde vooral het privé gedeelte veel beter geregeld hebben. Maar nu kan Fin Extenso mij heel erg goed helpen bij de gesprekken met Jumbo. Ik ben zeer tevreden met onze samenwerking.”