Tijd voor koffie met: Koen Harlaar

18-12-2013

 

Rotterdam
De eerste keer dat supermarktondernemer Koen Harlaar uit het Zeeuwse Kapelle in aanraking kwam met supermarkten? “Toen ik twee was en met mijn moeder mee boodschappen ging doen,” grapt hij. “Ik was vijftien toen ik vakkenvuller was in een supermarkt in Spijkenisse. Ik kwam er al gauw achter dat ik twee linkerhanden heb, dus het was of een kantoorbaan bij voor mij of de verkoop in. Toen kwam ik bij de detailhandel terecht. Ik ben eigenlijk gelijk gaan werken en heb de ladder binnen een supermarkt van onder naar boven opgeklommen. Ik heb bijna alle afdelingen gehad. Ik was bedrijfsleider en toen kwamen er voor het eerst bij mij kriebels om als ondernemer aan de slag te gaan. Zodoende ben ik de DOP opleiding ingerold en heb ik één jaar in Rotterdam gewerkt. Dit was ontzettend leerzaam, ik heb verschillende facetten van veiligheid geleerd en meegemaakt, het is een harde leermeester geweest.”

De DOP
Tijdens zijn DOP-opleiding kwam er de supermarkt in Kapelle vrij. Koen Harlaar werd door iemand van C1000 aangesproken over deze supermarkt, met de vraag of hij er niet iets in zag? “Ik ben daarna in een streep naar Kapelle toe gereden en heb de winkel bekeken. Dat had ik natuurlijk nooit moeten doen, want dat was hem. Het dorp had alles dat ik wilde, een kerk, een school, een huis dichtbij de winkel. We zijn meteen de onderhandelingen in gegaan. Tijdens mijn eindpresentatie voor de DOP opleiding werd er gevraagd of ik mijn ontwikkeling wilde laten zien tijdens mijn studie, toen ik uiteindelijk afsloot met de dia: dit is mijn supermarkt als ik ben afgestudeerd, stond iedereen op om te klappen, want niemand wist het.”

Kwartjes
“1 september 2003 begon ik als ondernemer in de C1000 in Kapelle, 1 oktober begon de prijzenoorlog. Ik was een ondernemer groen als gras en zag hoe alle C1000 ondernemers klappen kregen. Ik natuurlijk ook. Dit heeft tot 2005 geduurd, als we langer door waren gegaan zoals we deden waren wij failliet gegaan De directeur van C1000 regio Zuid ging weg en er kwam een nieuwe man voor terug, Edwin Linsen. “Hij zei tegen mij: zullen we het nog twee perioden proberen? En om de een of andere reden vielen in die paar maanden de kwartjes. Wij begonnen op te krabbelen en door de nieuwbouw in Kapelle kregen we nog meer klanten. De omzet steeg ineenkeer heel erg hard. Toen ik in deze winkel begon was de week omzet 125.000 euro, in mijn slechte jaren draaiden we 95.000 en nu zitten we op 175.000. Dat is iets om trots op te zijn.”

Albert Heijn
Koen Harlaar moet Albert Heijn gaan worden. “We zitten nu nog in de onderhandelingsfase. Er is nog niet bekend wanneer we om moeten of hoe dit gaat gebeuren. Hier helpen Ron Nijkamp en Jolanda Hogendoorn (Fin Extenso adviseur red.) mij heel erg bij.”  

Fin Extenso
Begin 2012 zocht adviseur Ton Vreman contact met Koen Harlaar. Hij sprak hem aan over financiële planning en de manier waarop je het beste met je geld om kunt gaan. “Ik begon geld te verdienen, dus ik dacht wat nu? Het is erg prettig om deze zaken zo overzichtelijk mogelijk voor jezelf te maken. Mijn doel was mijn schuld aflossen, maar toen ik dat had gedaan, had ik weer een nieuw doel nodig. Ton heeft toentertijd sturing kunnen geven: nu ga je het hier voor doen, dit is een nieuw doel.” Dit jaar heeft Jolanda het overgenomen. “Zij heeft verstand van zaken waar wij weinig kaas van hebben gegeten.”