Tijd voor koffie met: Joost den Blanken

10-04-2014

Derde generatie
“Mijn ouders zijn 40 jaar geleden gestart met een supermarkt in Baarn. Mijn opa had weer voor hem een supermarkt, in Hilversum. Ik ben de derde generatie supermarktondernemer,” aldus ondernemer Joost den Blanken. Zijn C1000-supermarkt staat in het centrum van Baarn. Maar dit is niet zijn enige supermarkt. “De C1000 in winkelcentrum Emiclaer in Amersfoort is ook van mij. Deze heb ik in 2006 overgenomen van mijn oom. En ondanks dat het eigenlijk de bedoeling was dat ik eerst deze supermarkt in Baarn van mijn vader over zou nemen, ben ik begonnen in Amersfoort.” Maar voor het zover kwam dat Den Blanken de supermarkten van zowel zijn oom als zijn vader overnam, sloeg hij een heel ander pad in. “Ik wilde in eerste instantie de luxe mode-industrie in, niet de ontwerperkant maar de bedrijfkant.” Maar dit was uiteindelijk niet zijn ding, en ook al werd hij geheel vrijgelaten in zijn keuze door zijn vader, wilde Joost toch bij zijn vader werken. “En nu komt mijn vader iedere ochtend naar de supermarkt om in mijn kantoor een kopje koffie te drinken, zijn kranten te lezen en een pijpje te roken. Misschien ruik je het nog wel,” lacht Den Blanken. “Organisatorisch bemoeit mijn vader zich nergens mee, maar als ik ergens mee zit, kan ik strategisch dingen aan hem voorleggen en dan denkt hij met mij mee.”

Liefdesverdriet
Ook Joost den Blanken heeft te horen gekregen dat zijn supermarkten overgaan naar de Jumbo formule. “Natuurlijk is het jammer dat dit het einde is van de C1000-formule, het heeft lang goed gefunctioneerd. Het voelt dan ook een beetje als liefdesverdriet.” Maar Den Blanken ziet ook in dat hij verder moet. “Ik ben heel erg flexibel. Ik zit niet vast aan het oude, maar ik zie kansen in het nieuwe en die wil ik graag benutten.” Volgens de voorlopige planning ziet het er naar uit dat zijn beide supermarkten in 2015 omgebouwd zullen worden. “Daarnaast wil ik met deze winkel in Baarn naar een andere locatie, omdat de ligging op dit moment niet optimaal is en op die manier de zichtbaarheid en de winkelomstandigheden beter worden.” Maar vanwege allerlei dingen loopt de toestemming om te verhuizen naar een andere plek niet zo soepel. “Dat betekent dus dat ik eerst op de huidige locatie naar de Jumbo formule moet, en dan vervolgens pas kan verhuizen naar de nieuwe locatie.” Een tegenvaller dus, maar dat houdt Den Blanken niet tegen. “Het moet gebeuren.”

Ombouwen en verhuizen
En de Jumbo formule? Is dat een supermarkt waar de inwoners van Baarn aan moeten wennen? “Natuurlijk zullen de mensen moeten wennen aan de nieuwe formule, maar wat ik heel prettig is, is dat we als een van de laatste omgebouwd worden. In het begin  loopt de overgang altijd stroef, maar nu hebben ze dusdanig veel ervaring met het ombouwen naar Jumbo dat er het beste uit beide formules (C1000 en Jumbo) wordt gehaald. Het proces wordt daardoor voor de klant ook een stuk makkelijker gemaakt. Met onder andere de folders, de verhuispakketten en een betere slagerij.”

Fin Extenso
Onze buitendienst adviseur Ton Vreman kwam bij de vader van Joost den Blanken op bezoek. “Na de goede geluiden van mijn vader was het dan ook geen moeilijke keuze Fin Extenso te betrekken bij de koop van zowel de supermarkt in Amersfoort als in Baarn.”

Waar heeft Fin Extenso zoal bij kunnen helpen?
“Ik heb hen hulp vooral nodig gehad bij de financiële aanvragen, bij vermogensbeheer en de vertaalslag naar de privésituatie. Het is een goede combinatie dat je een adviseur hebt voor zowel zakelijk als privé. Het loopt op die manier in elkaar over en ik kan dan met Ton ook goed daarover sparren.”

Wat vindt je van de manier waarop Fin Extenso werkt?
“Ik vind hen makkelijk benaderbaar, ik kan met mijn vragen goed bij hen terecht. Ze hebben veel kennis van zaken en kennen mijn dossier goed. Ze hebben geholpen bij de overname van de C1000, financeringsaanvragen, het lopende vastgoedtraject waar ik zelf weinig verstand van heb en mijn privézaken. Als er vragen van collega’s komen, dan zal ik tegen hen zeggen dat Fin Extenso een goede partij is om en plezierig om mee samen te werken.”