Tijd voor koffie met: Peter en Chantal Bogers

24-04-2014

Het interview in Augustus ‘13:
Van vakkenvuller tot ondernemer.

De Nederlandse versie van de Amerikaanse droom. Supermarktondernemer Peter Bogers begon als jongen van vijftien met het vullen van vakken in een supermarkt en nu heeft hij, samen met zijn vrouw Chantal, een C1000 winkel in Rotterdam Prins Alexander en is bezig met de koop van een Jumbo filiaal in Breukelen. Samen met zijn vrouw Chantal hebben zij hun huidige C1000 acht jaar geleden gekocht en opgebouwd.
Peter Bogers: “Het is nu klaar, er is voor ons niets meer te halen. Natuurlijk vinden wij het moeilijk, we hebben hier veel contact met mensen en de werknemers gaan ons ook aan het hart. Voor ons scheelt het wel dat we het ene afbreken en het andere opbouwen. Een gek gevoel is het wel, hier komen en een hele andere sfeer voelen dan in de Jumbo waar we vol enthousiasme mee bezig zijn.”

Fin Extenso adviseur Ton Vreman, die Bogers kent via de tijd dat Vreman bij Ecodet (C1000 red.) werkte, heeft sinds vorig jaar, 2012, verschillende dingen voor hen kunnen betekenen. Bogers: “Fin Extenso heeft voor ons een financiële planning gemaakt, een belangrijke rol gehad bij onze verhuizing en de overgang van C1000 naar Jumbo.” Daarnaast vertelt hij dat Fin Extenso voor hem onderhandeld, begeleidend, mogelijkheden ziet en de beste oplossingen voor bepaalde situaties bedenkt. Bogers vertelt dat hij Fin Extenso al aan andere ondernemers heeft aangeraden. “Ze lopen niet in driedelig pak, maar zijn toch ontzettend professioneel. Er is een goed vertrouwen en je hoort je eigen geluid altijd terug, genoeg inspraak dus. De informele sfeer is erg goed, vooral omdat er gepresteerd wordt,” aldus Bogers. 

Medio week 38 gaat het nieuwe Jumbo Filiaal in Breukelen open. Deze winkel is anderhalf keer groter dan hun huidige C1000 in Rotterdam Prins Alexander. “Na ons zal iemand anders het stokje in dit pand overnemen, maar dan als Coop. Wij willen het hier zo goed mogelijk achterlaten voor de mensen. Maar het is een achtbaan. Wij vinden het moeilijk en er komen veel emoties bij kijken. Wij hebben geleidelijk afscheid kunnen nemen van deze winkel, omdat wij hier al een tijd mee bezig zijn,” zegt Peter Bogers. Maar Chantal Bogers voegt toe: “Maar als we de deur definitief dicht doen, zal het wel even slikken zijn.”

Het interview in februari dit jaar:
Een nieuwe winkel

Vlak na het gesprek dat wij in augustus met Peter Bogers en zijn vrouw Chantal hadden sloot de C1000 in Rotterdam Prins Alexander zijn deuren. De verbouwing van de nieuwe winkel in Breukelen zou slechts 5 weken duren. Maar door verschillende tegenslagen, zoals een Bobcat machine die door de vloer heen zakt, heeft de verbouwing 12 weken geduurd. “Voor de start van de verbouwing van de Jumbo in Breukelen hebben we in 6 weken tijd onderhandeld over de verkoop van de C1000 en de koop van deze winkel in Breukelen. Het was een hectische periode.” Buitendienst adviseur bij Fin Extenso Ton Vreman heeft dan ook intensief meegewerkt aan het project.

De familie Bogers heeft niet alleen de stap naar een andere formule gemaakt, maar ook naar een andere winkel in een andere plaats. “Een stad als Rotterdam is heel anders dan een dorp als Breukelen. Maar het is mijn taak als ondernemer om mezelf aan het dorp te verbinden. De Jumbo-formule sluit goed aan bij het dorp. En de omzet die wij momenteel draaien ligt 35 procent boven hetgeen dat vooraf gezegd werd. Voor ons gevoel zijn wij vanaf dag 1 door de klanten geaccepteerd. Wij hebben deze winkel overgenomen en het personeel dat hier rondloopt werkte er hiervoor ook al. Dit is gelukkig niet een actiegevoelig dorp, maar de vraag naar een folder is er nog steeds. Daarom is het ook prettig dat die er inmiddels is. De Breukelaars willen assortiment en kwaliteit. Toen wij open gingen zijn we een grote actie  gestart, voor de naamsbekendheid. Dat heeft gewerkt.”

Maar ondanks dat hier en daar twijfels waren door anderen over de omzet en de marge van de winkel, hebben Peter en Chantal hier nooit twijfels over gehad. “Wij hebben er altijd al het vertrouwen in gehad dat het hier goed zou komen. Het voelt alsof wij hier al jaren zitten. De Jumbo-formule is een bewerkelijke formule.”

Fin Extenso
Door de chaotische en stressvolle periode waar het ondernemingsduo zich in heeft bevonden deze afgelopen maanden is de samenwerking met Fin Extenso dan ook veelvuldig geweest. “Juist vanwege de snelheid van de onderhandelingen en gesprekken en de complexiteit van het project, was het ontzettend prettig om een goede partner als Ton Vreman te hebben. Hij dacht steeds een stap verder.” Binnenkort hebben wij de evaluatie met Jumbo en kunnen wij hopelijk een punt achter het opstartproces zetten en overgaan tot de “orde van de dag”.