Tijd voor koffie met: Ron Vermaning

28-05-2014

Toekomstplanning
Sinds vijf jaar is Ron Vermaning klant bij Fin Extenso. Volgens Vermaning ging hij met ons in gesprek omdat hij opzoek was naar iemand die hem kon helpen bij zijn toekomstplanning. ,,Soms heb je een gevoel als ondernemer, maar dat gevoel moet je cijfermatig kunnen onderbouwen. Dat was voor mij heel belangrijk. Ik leg mijn visie voor aan drie verschillende mensen en uiteindelijk vorm ik mijn eigen visie, maar dat moet je wel kunnen ondersteunen met harde feiten.” Vermaning zegt ook dat zijn truc altijd is geweest zijn informatie te doseren en vervolgens de mensen die hem adviseren daar mee aan de gang te laten gaan. ,,Fin Extenso helpt mij zowel privé als zakelijk. Ik heb hen vaak aangeraden bij collega’s. Je hebt veel adviesbureaus, maar deze werkt goed voor mij.” Vooral met het oog op de toekomst.
,,Met mijn 55ste wil ik kunnen stoppen. Ik zeg niet dat dit gebeurd, maar als ik dat wil, dan moet dat kunnen.”

Een broodbusje
Vermaning heeft een lange en grote geschiedenis in de detailhandel. Na de LTS vroeg hij zich af of het verstanding was verder te studeren of lekker aan het werk te gaan. In Groningen ging hij aan de slag bij de 4=6 supermarkt , de voorloper van de Plus in 1980. Van de brood afdeling ging hij naar de groente afdeling.
   Vermaning: ,,Al gauw bedacht ik bij mezelf: wat zij doen kan ik beter, maar dan voor mezelf.” Hij kocht een busje, en reed daarmee rond en verkocht brood. ,,Ik heb nog nooit zoveel verdiend.” Drie jaar daarna opende hij een brood,kaas vleeswaren winkel in het centrum van Haren, drie jaar later opende hij een croissanterie  in dezelfde plaats. en veranderde dat later in een croissantaria, met daarbij frituur. Vervolgens verkocht hij dit en ging weer aan de slag in supermarktland. Hij ging aan de slag bij de Plusmarkt in Winschoten en na vijf jaar bij de Plusmarkt in Zuidwolde. ,,Ik heb alles in de praktijk geleerd.”
   Zo kwam hij uiteindelijk terecht bij zijn huidige Plus supermarkt in Olst in 2003. Het was eerst een Edah maar de winkel is vervolgens omgebouwd naar Plus. ,,In 2009 hebben we de winkel in zijn geheel verbouwd. Bij de overname van deze winkel was de omzet 75.000 euro, dat heb ik nu bijna verdrievoudigd.”
   Tegenover de supermarkt was de Super de Boer gevestigd die de deuren ging sluiten en de locatie ging verkopen in 2010. Vermaning had samen met Plus invloed gekregen op het huurcontract en afgedongen dat er een Action zou komen in plaats van een Jumbo.

Briljant
Onlangs, in februari 2014 is de winkel verbouwd naar de Briljant formule. ,,De huidige formule is moderner. De andere formule hadden we pas 4 jaar, maar de verandering gaat zo hard, het is zo weer oud. Plus zet alles op alles om mee te kunnen concurreren met de andere supermarktformules. Zij hebben hier belang bij.”

Boeven
   Maar waarom heeft Vermaning gekozen voor de Plus formule? Vermaning: ,,Ik zeg vaak met een glimlach, dat, tussen alle boeven is dit de minst grote boef. Tevens spreekt mij de enorme vrijheid aan als ondernemer in coöperatie verband. 
In deze organisatie kun je echt nog het verschil maken."
   Het dorp Olst waar Vermaning gevestigd is lijkt op het eerste gezicht niet geschikt om op zondag open te gaan, toch is dat niet zo. ,,Ze gaan op zondag ook naar de chinees, de cafetaria en ze tanken de auto vol, dus waarom zou ik als supermarkt dan niet open kunnen? Dat zou dus heel goed in de toekomst kunnen.”

Fin Extenso
Jolanda Hogendoorn is de buitendienst adviseur van Ron Vermaning. Vermaning: ,,Wat Fin Extenso betreft: dit is een club die mijn inziens, samen met mij goed kan bepalen wat de juiste beslissingen zijn voor de toekomst. Een accountant doet precies wat je ze geeft. Een assurantie kantoor doet precies wat je wil. Een bank probeert je zoveel mogelijk verantwoord krediet te verstrekken. Een organisatie probeert zoveel mogelijk omzet uit een vestigingpunt te halen. En vooral vragen over privé, testament, hypotheek en auto’s, spelen zeker een rol. En Fin Extenso knoopt al deze gegevens aan elkaar vast, en komt met een goed onderbouwd plan naar de ondernemer toe, die zeker op mijn toekomst gericht is.”