Evenementendag: Driften

30-06-2014

Evenementendag Fin Extenso

Je stuur omgooien en spelen met je gas, dat lijkt in de videospelletjes altijd een makkie. Maar is dat in de praktijk ook zo? Supermarktondernemers uit het Noorden van ons land gingen de uitdaging afgelopen donderdag 26 juni aan. En dat werd een DRIFTige boel!

Zelfsproeiend wegdek
Om elf uur ’s ochtends verzamelden de Plus supermarkt ondernemers zich in de kantine van Test Track Thedingha in het mooie Emmen. Na het trotseren van een hobbelige landweg lag daar in de weilanden het mooie parkoers dat de ondernemers vandaag, driftend en al, onder de knie moeten krijgen. In de stromende regen druppelen zij één voor één binnen. ,,Zo een zelfsproeiend wegdek,” wordt er gegrapt door een van de chauffeurs die ons vandaag de handige kneepjes van het drift-vak moeten leren.
   Eerst wordt ons nog even uitgelegd de baan en het driften in elkaar steekt. Want dat doe je toch niet zomaar even? We mogen een paar rondjes met de instructeurs meerijden.     
   Daarna: tijd voor de lunch. Het geluid van de regen is goed te horen in de tent langs het parkoers. Maar zodra de laatste hapje van het lekkere broodje is genomen, verschijnt de zon: en deze verdwijnt niet meer.
 
Scheve banden
Vol enthousiasme begeven zich de eerste ondernemers zich rond één uur naar de racetrack om de auto’s te bekijken. Het zijn geen parade paardjes. ,,De banden staan scheef!” roept ondernemer Chris Veenstra. ,,Dat hoort!” krijgt hij te horen van de chauffeur. Verbaasd kruipt hij achter het stuur. Klein is het wel, zo’n kuipstoel. Met een dot gas vertrekt hij richting de eerste bocht. Veel ondernemers krijgen het in eerste instantie niet onder de knie. Wat was het ook alweer? Naar de hoek van de bocht sturen, gas geven, het stuurt omgooien en dan met het gas spelen. Al tollend vliegen de auto’s over de baan. ,,Net botsautootjes, wordt er geroepen!” Keurig in de rij langs het parkoers staan de ondernemers op hun beurt te wachten. De wolken verdwijnen en het is ineens heerlijk vertoeven in het zonnetje buiten op het terras.

Twee dikke duimen
Na een uur is aan het geluid van de auto’s te horen dat de angst voor het gassen verdwenen is. Maar dat brengt ook risico’s met zich mee. De eerste belanden in de middenberm. Iemand raakt zelfs vast in de modder. Maar gelukkig is daar een wagen die hen komt bevrijden. Ondernemer Jeroen Juch krijgt zelfs complimenten van de instructeurs! ,,Geweldig! Je krijgt het onder de knie!” wordt er naar hem geroepen, terwijl twee dikke duimen naar hem opgestoken worden.
   Anderen kiezen eieren voor hun geld en besluiten met een verfrissend drankje op het terras van de track te gaan zitten. Kletsend, genietend van de zon en kijkend naar de anderen die geconcentreerd proberen het driften te beheersen.

Driftige afsluiter
Na ruim drie uur gedrift te hebben, is de dag alweer voorbij. Of toch niet? Een van de instructeurs stapt achter het stuur en na de gehele groep ondernemers en adviseurs van Fin Extenso bij elkaar te hebben gebracht, besluit hij met zijn auto driftend rondjes om hen heen te draaien. Wat een geluid! En zo dichtbij. Sommige kijken naar hun schoenen. ,,Hij gaat me raken!” Maar toch niet. Het is een mooie afsluiter van een spectaculaire en gezellige dag!

Bedankt!
Wij willen alle ondernemers bedanken voor hun aanwezigheid en een gezellige en geslaagde dag! Wij gaan dit zeker vaker organiseren. Als u interesse heeft om een keer met ons mee te gaan naar een van onze evenementen, neemt u dan vooral contact met ons op. 

Het videoverslag:Bekijk de foto's:

Eerst even lekker lunchen!Stap maar in!Tijd om het circuit te bekijken! Het is gestopt met regenen!En weg!Zoef!Dat driften, dat is nog best lastig zeg!Een stukje rechtdoor, dat moet lukken. Even een chauffeurswissel!Zet hem op!Klaar voor?Nog even de laatste aanwijzingen.Een duim omhoog!Instappen!Foto's van de tractor! Even voor de wasstraat - Foto vanaf de tractor! En driften maar!Ho! De berm in.En weer door!En? Hoe ging het?Even pauze.Dat komt wel heel dichtbij!